maandag 12 maart 2012

Cursus scheren met open scheermes - deel 2

De scheercursus is een feit. De volledige cursus staat nu op Manandshaving.nl. De afgelopen week hebben we al een pilot cursus gedaan. Binnen 3 uur neemt Jan Heideman je mee in het scheren. Echt alles wordt besproken.

Jan begint met het uitleggen van de diverse type open scheermessen en welk scheermes wel of niet geschikt is voor de beginnende scheerder. Hij laat zien wat nu een 6/8" en 5/8' formaat en een (full) hollow-ground scheermes is.

Het onderhoud van het scheermes wordt natuurlijk ook besproken. Wanneer en hoe moet je de scheerriem gebruiken. Wat veel mensen verkeerd doen laat hij ook zien. Je moet dus het scheermes plat op de scheerriem leggen. Wat veel mensen doen is het scheermes onder een hoek over de riem heen raggen. Niet doen dus! Ook het gebruik van de spanriem wordt besproken. Je kan de spanriem heel goed als alternatief voor de scheerriem gebruiken. Volgens Jan kan je - als je voor elke scheerbeurt heel goed de scheerriem gebruikt - een scherp open scheermes een half jaar lang gebruiken zonder te slijpen met de slijpsteen.
Jan legt ook alles uit over de scheerkwast. Wat zijn de verschillende type kwasten en materialen: dashaar, varkenshaar en synthetisch haar. En waarom je een scheerkwast moet gebruiken. Hij heeft voorbeelden, dus je kan goed de verschillen voelen.Alles over het vooraf reinigen van het gezicht en de pre shave behandeling wordt ook toegelicht. iedereen gaat aan de slag met scheerschuim en scheerkwast. Lekker, het gezicht inwrijven met pre shave (olie) en vervolgens inschuimen.Ook de vraag of je nu voor of na het douchen moet scheren wordt besproken. Één handig advies van Jan is: ga niet naakt scheren met het open scheermes onder de douche. Want als het scheermes uit je hand glipt? Dan is het tsjakka én eraf is je jongeheer.

En daarna met het scheermes gaan scheren. Jan laat zien hoe je het scheermes moet vasthouden en welke scheertechnieken er zijn. Tijdens de cursus begin je eerst met het wanggedeelte. Hij legt uit dat je vooral geen druk moet uitoefenen. Het scheermes moet het werk doen. Na de wangen ga je eventueel het halsgedeelte doen.En uiteraard na het scheren ook de after shave behandeling. Sommigen van ons willen een alcoholhoudende after shave. Lekker  prikken na het scheren. Of een after shave balm of aluinblok voor een meer verzorgende werking. De voor- en nadelen van de diverse after shave worden ook toegelicht.   


Al met al een zeer complete cursus. Echt een aanrader om met een groepje vrienden te doen. Tijdens de cursus is er koffie&thee. Een biertje of een wijn wordt niet aangeboden tijdens de cursus. Tsja, want dat is niet zo handig met zo'n scherp scheermes in je handen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten