maandag 25 januari 2010

Smeer fruit op je huid?


Fruitzuren in cosmetica en huidverzorging is hot. Typ 'fruitzuren' in in Google en je krijgt meer dan 33.000 hits. Ook in huidverzorgingsproducten voor mannen zitten steeds meer fruitzuren. Met name de moderne huidverzorgingsmerken gebruiken fruitzuren, zoals Anthony Logistics en Zirh. Maar wat zijn dat fruitzuren? Wat doen ze met je huid? En helpen ze wel echt?

Veel fruitzuren komen uit - tsja je raad het al - uit fruit. Fruitzuren heten ook wel AHA (alpha-hydroxy acid). Bekende fruitzuren zijn appelzuur, citroenzuur en melkzuur. Je komt ze o.a. veel tegen in moisturizers, anti-rimpelproducten en anti-acnéproducten.

Fruitzuren hebben een exfoliërende en hydraterende werking. Exfoliëren is het verwijderen van de dode huidcellen. Hierdoor gaat de huid er weer fris en fruitig uitzien. Maar wanneer moet je nu wel of niet die fruitzuren opsmeren?

Heb je een glimmende vettige huid, gebruik dan een moisturizer met fruitzuren. Of als je last hebt van acné kunnen fruitzuren ook helpen om acné te voorkomen of enigszins te verminderen. Als je een normale huid hebt wees dan zuinig met het smeren van fruitzuren op je huid. Door het exfoliëren kan de hoornlaag iets dunner worden. Een beetje hoornlaag is wel handig, hoor. Het beschermt ons tegen UV-straling.

Wees ook zuinig met het gebruiken van fruitzuren direct na het scheren. Door het scheren worden dode huidcellen als het ware eraf geschraapt. Fruitzuren verwijderen vervolgens nog meer dode huidcellen. Waardoor die hoornlaag nog dunner wordt. De diverse herenhuidverzorgingsmerken houden hier wel rekening mee door de concentratie fruitzuren laag te houden in hun moisturizers en hydraterende crèmes. Er zijn ook verschillende moisturizers en anti-rimpelcrèmes met fruitzuren die je vlak voor het naar bed gaan op moet smeren. Terwijl je slaapt doen de fruitzuren hun werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten