maandag 29 september 2014

Op bezoek bij de enige en echte barbier van Nederland

Barbershops schieten als paddestoelen uit de grond. De ene is nog hipper dan de andere. Maar kies je voor een gewoon ouderwetse comfortabele en frisse scheerbeurt, tsja dan kom je eigenlijk uit bij Meesterbarbier Jan Heideman.


 

In de Spaarnwouderstraat in Haarlem staat zijn scheersalon. Hier kun je terecht voor scheren, baardtrimmen of voor een gedegen scheeradvies. Je kan hier ook diverse scheerartikelen kopen, zoals een goede scheerzeep of een mooie scheerkwast en lekkere after shave.


De scheersalon heeft een authentiek en mooi klassiek interieur. Keurig ingericht. Wat direct opvalt zijn de klassieke lampen, het grote werkblad en de 2 scheerstoelen.  Achter in de scheersalon hangen winkelschappen met scheerproducten. Alles draait hier om het scheren en huidverzorging voor mannen. Hier kan je terecht voor een pre shave olie, scheerzeep, after shave balm, een scheerkwast van dassenhaar of een complete scheerset met scheermes en scheerkom. In de winkel kun je ook heerlijke after shave en colognes kopen.  En dan hebben we het niet over slappe nepluchtjes. Nee, echte mooie tijdloze mannengeuren en parfums. Kortom, scheerproducten voor elk type huid of baardhaar. Ook kun je hier snor- en baardverzorgingsartikelen kopen, zoals snorrenpommade en baardolie.

Bij Jan staat het scheercomfort van de klant centraal. Geen fratsen, maar een prettige scheerbeurt. Jan kijkt altijd eerst naar je huid en je type baard. De scheerbehandeling wordt hierop afgestemd. Hij begint altijd met een uitgebreide pre shave behandeling. Eerst de huid voorbehandelen met een pre shave olie. Daarna het gezicht inwikkelen met warme vochtige doeken. Soms doet hij een klein beetje lavendelolie in deze doeken. Heerlijk ruikt dat en het werkt ontspannend. Als je niet oppast val je direct in slaap in de scheerstoel. Na 5 minuten pre shave wordt je gezicht ingezeept met een mooie klassieke scheerzeep. Ook het opschuimen van de zeep is een ambachtelijk ritueel. Uitgebreid wordt in een scheerkom scheerschuim gemaakt. Met behulp van een zachte dassenharen scheerkwast wordt het aangebracht. De scheerzepen zijn van topkwaliteit. Het zijn of Engelse of Italiaanse scheerproducten. En ze ruiken ook heerlijk. Bijvoorbeeld een warme scheercrème van sandelhout of een verkwikkende menthol scheerzeep.
Na het aanbrengen van de scheerschuim komt het scheermes. Geen gewone ordinaire Gillette Mach3 scheermes, nee een klassiek open scheermes of een shavette scheermes. Bij veel barbershops wordt het scheermes over de huid heen geragd. Jan neemt de tijd.  Jan hanteert het scheermes licht, soepel en behendig. Met de ene hand wordt de huid strak getrokken, de andere hand hanteert het scheermes. Centimeter voor centimeter glijdt het scheermes over je huid en scheert de baardharen kort.Na het scheren gaat het feestje door. Het gezicht wordt gereinigd met koud water. Het gehele gezicht wordt nu ingewikkeld met koude doeken. Hierdoor gaan de poriën dicht. En het voelt fris. Na de koude doeken wordt de huid ontsmet met een after shave splash. Dit voelt super. Fris en verkwikkend. Met aluin worden zeepresten in de poriën geneutraliseerd. Tenslotte volgt een klein beetje ouderwetse talkpoeder. Met een chique verstuiver wordt het gezicht gepoederd met talkpoeder. Talkpoeder verzacht en kalmeert de huid na het scheren.

Mannen met een gevoelige huid of met vervelende huidirritaties kunnen ook bij Jan terecht. In dit geval worden er meer neutrale ongeparfumeerde scheerproducten gebruikt. Na het scheren wordt de huid behandeld met een after shave balm. Dit kalmeert de huid na het scheren.

Baarden en snorren vergen onderhoud. Dagelijks worden hier baarden getrimd. Vakkundig wordt je baard getrimd of je snor gemodelleerd. Na het onderhoud wordt je baard lekker ingewreven met een heerlijk geurende baardolie.

Kom eens een keer langs bij de enige en echte barbier van Nederland. Je bent van harte welkom. Als de barbierspaal draait is de scheersalon en scheerwinkel open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten